Loading
Hikmet Onat Kimdir?

HİKMET ONAT (1882-1977)

   Ä°stanbul’un Tophane semtinde doÄŸdu. İlk eÄŸitimini mahalle mektebinde yaptı. Daha sonra Fevziye Mektebi ve KasımpaÅŸa RüÅŸtiyesi’ni bitirdi. Babasının isteÄŸi ile Heybeliada Bahriye Mektebi’ne girdi. 1902’de harbiye sınıfına geçti ve 1904 ‘te teÄŸmen rütbesiyle mezun oldu. 2 yıl Heybetnüma Korveti’nde eÄŸitimine devam etti ve üsteÄŸmen olarak sırasıyla Saadet Vapuru, Nimet-i Hüda Torpidobotu’nda görev aldı. Daha sonra Aziziye Fırkateyni’nde açık kadroya alınarak Güzel Sanatlar Akademisi’nde eÄŸitime baÅŸladı. Okulda son sınıfa devam ederken Kapısuyu Liman ReisliÄŸi’ne atandı. 1911 yılında Bahriye’den ayrılmıştır.

   Hikmet Onat, V.Mecidi NiÅŸanı ve GümüÅŸ Liyakat Madalyası’na sahiptir. Daha Bahriye Mektebi’nde iken resim ve hat derslerine ilgi duyuyor ve üstün yeteneÄŸi hocaları tarafından takdir ediliyordu. Güzel Sanatlar Akademisi’nde Osman Hamdi Bey zamanında ünlü resim öÄŸrencileri arasına girmiÅŸtir.

   1911 yılında devlet bursu ile Paris’e gitti. Ressam Cormon’un atölyesine devam etti. Burada İbrahim Çallı, Feyhaman Duran gibi ressamlarla birarada çalışmıştır. I.Dünya Savaşı’nın baÅŸlaması üzerine yurda döndü. Aynı yıl ÅžiÅŸli Resim Atölyesi’nde altı ressam arkadaşıyla beraber kahramanlık resimleri yapmak üzere görevlendirildi. Kısa süre NiÅŸantaşı Sultanisi’nde, daha sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nde çalışmaya baÅŸladı. Kendi ismini taşıyan resim atölyesinden emekli oluncaya kadar çalıştı ve pekçok öÄŸrenci yetiÅŸtirdi.

   Mütevazi ve sakin bir yapıya sahip olan Hikmet Onat, natürmort ve portre türünde eserler vermiÅŸ olmakla beraber, daha çok peyzaj ressamı olarak tanınmıştır. Deniz subayı olduÄŸu için denizi çok sevdiÄŸini daima belirtmiÅŸtir. “Osmanlı Ressamlar Cemiyeti” ve “Güzel Sanatlar BirliÄŸi”nin kurucularındandır. Aslında oldukça üretken bir sanatçı olmasına raÄŸmen yalnız iki ÅŸahsi sergi açmıştır.

Hikmet Onat'ın Önemli Eserleri

 

SİPERDE MEKTUP OKUYAN ASKERLER

SALACAK'TA KAYIKLAR VE KIZ KULESİ

PEYZAJ

BÜYÜKDERE

BÜYÜKADA, DİLBURNU

MANOLYALAR

ÇENGELKÖY

BALIKÇI TEKNELERİ

TOPKAPI SARAYI

İSTANBUL PEYZAJI

KIZ İSMAİL ERKUŞ

 

Siperde Mektup Okuyan Askerler ve  Balıkçı Tekneleri  eserleri...