Hüseyin Rauf Orbay, 1880 yılında İstanbul Cibali’de doÄŸdu. Babası Amiral Mehmet Muzaffer PaÅŸa, Annesi Hayriye Rüveyde Hanımdır. Rauf Bey, ilkokulu Cibali İlkokulunda, ortaokulu Trablus Askerî RüÅŸtiyesinde, liseyi Heybeliada Bahriye Okulunda okudu. Rauf Bey, 1899’da teÄŸmen rütbesiyle Deniz Kuvvetlerine katıldı. 1918 yılına kadar deÄŸiÅŸik savaÅŸ gemilerinde görev yaptı. Balkan SavaÅŸları döneminde Hamidiye Akınıyla tanındı. Birinci Dünya Savaşı’nda; İran Cephesi’nde savaÅŸtı. Deniz Harbiye ReisliÄŸi görevinde bulundu. Savaşın sonunda kurulan Ahmet İzzet PaÅŸa Hükûmetinde Bahriye Nâzırlığı yaptı. Bu sırada BaÅŸ Murahhas olarak Mondros Mütarekesi’ni imzaladı.
Türk KurtuluÅŸ Savaşı döneminde; kongrelerden sonra, Heyet-i Temsiliye adına Son Osmanlı Meclisi (Meclis-i Mebusan) toplantısına katıldı. Bu sırada İngilizler tarafından tutuklanarak Malta’ya sürüldü. Malta’dan kurtulduktan sonra, önce Nâfia (Bayındırlık) Bakanlığı, sonra BaÅŸbakanlık ve TBMM BaÅŸkan VekilliÄŸi yaptı.
Cumhuriyet Devrinde; Terakkîperver Cumhuriyet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Åžeyh Said İsyanı sebebiyle partisi kapatılınca bağımsız kaldı. Atatürk’e karşı tertiplenen İzmir Suikastında ceza aldı. Bu sırada yurt dışında olduÄŸundan 10 yıl yurda dönemedi. Türkiye’ye 1935 yılında döndü. 1942 yılında Londra Büyükelçisi tayin edildi. 1944 yılında emekliliÄŸini isteyerek kamu görevinden ayrıldı. Nihaî olarak, 1964’de İstanbul’da vefat edene kadar, hayatını üniversitelerde ders ve konferanslar vererek ve seyahatlere çıkarak geçirmiÅŸtir. Hüseyin Rauf Orbay, Osmanlı’dan Cumhuriyet Devrine uzanan süreçte önemli bir asker ve siyaset adamıdır.